Skip to main content

Consultatie en second opinion voor
professionals

Soms vraagt een depressie om extra expertise

DEC-J biedt de juiste kennis als de behandeling complex wordt

Het komt regelmatig voor dat de behandeling van depressieve klachten niet leidt tot het gewenste resultaat. Ook kan er sprake zijn van terugval. Of is het niet volledig duidelijk welke hulp, ondersteuning of behandeling nodig is, om het gewenste resultaat te bereiken en te zorgen dat de depressieve klachten duurzaam afnemen.

Deze situaties zien we vaak bij jongeren of jongvolwassenen en met name wanneer er sprake is van comorbiditeit of een atypisch beeld. Regelmatig ervaren behandelaars en begeleiders twijfels, aarzelingen of vragen over de te volgen route. Uit onderzoek blijkt dat cliënten met aanhoudende depressieve klachten in de adolescentie, op de kortere én langere termijn een verhoogd risico hebben op: schooluitval, suïcide, verslaving en ontwikkelen van comorbide psychische klachten.

De visie van een andere professional kan van grote waarde zijn. Niet altijd is overleg met een naaste collega toereikend. In zo’n geval nodigen we u uit om contact op te nemen met het Depressie Expertisecentrum Jeugd (DEC-J) voor consultatie of second opinion. Of het nu gaat om een bejegeningsadvies, een indicatievraag, een medicatievraag, of iets heel anders: we denken graag met u mee over de diagnose, behandeling of medicatie van uw cliënt. Natuurlijk helpen we u ook graag verder als u nog twijfelt of u bij ons aan het juiste adres bent. 

Afspraak maken? Bel 088 - 846 00 01 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De experts van DEC-J hebben jarenlange ervaring met het behandelen van jongeren en jongvolwassenen met depressieve klachten. Daarnaast beschikken zij over een uitgebreide en gespecialiseerde kennisbank. Deze wordt steeds aangevuld op basis van actuele wetenschappelijke inzichten. Verkregen uit eigen onderzoek als uit studies van andere gedragswetenschappers over de hele wereld. 

Kortom: onze experts zijn de uitgelezen partners om met u mee te denken. 

Consultatie of Second opinion aanvragen

Heeft u als professional vragen over een cliënt tussen 12 en 23 jaar, waarbij depressie een rol speelt? Heeft u hierbij behoefte aan overleg of een second opinion? Laten we dan onze krachten bundelen en maak een afspraak met één van onze experts: 

Bel 088 - 846 00 01 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het secretariaat Kind & Jeugd van GGZ Oost Brabant kan voor u een afspraak inplannen met één van de experts van DEC-J. 

Lees de factsheet Consultatie en Second opinion voor professionals

Bent u geen zorgprofessional, maar cliënt of naaste? Meer informatie over het aanvragen second opinion voor cliënten (en hun naasten) vindt u hier.

Bij consultatie wordt de cliënt niet ingeschreven bij GGZ Oost Brabant. Daarmee is het een laagdrempelige  manier om onze expertise in te schakelen. Twee weten immers meer dan één. Op die manier kunnen we samen bijdragen aan de beste zorg van jongeren. 

Als professional kunt u ervoor kiezen om uw vragen of de situatie persoonlijk te bespreken met de experts van DEC-J. Dat kan telefonisch of tijdens een consult op uw of onze locatie. In dat geval kan, indien gewenst, uw cliënt zelf en/of de naasten van de cliënt ook aansluiten bij het gesprek. 

Tot slot is het mogelijk dat een expert van DEC-J aansluit bij een multidisciplinair overleg binnen uw organisatie. 

Consultatie aanvragen 

Heeft u als professional vragen over een cliënt tussen 12 en 23 jaar, waarbij depressie (mogelijk) een rol speelt? Heeft u hierbij behoefte aan consultatie vanuit DEC-J? Laten we dan onze krachten bundelen en maak een afspraak met één van onze experts: 

Bel 088 - 846 00 01 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u geen zorgprofessional, maar cliënt of naaste? Meer informatie over het aanvragen second opinion voor cliënten (en hun naasten) vindt u hier.

Meer informatie over consultatie & advies? 

Download Factsheet Consultatie en Second Opinion voor professionals

Een second opinion bij DEC-J kan belangrijke nieuwe inzichten geven, wanneer de behandeling van een jonge cliënt met depressieve klachten niet leidt tot de resultaten waarop u hoopte. Uw cliënt komt hierbij niet in behandeling bij GGZ Oost Brabant, maar wordt wel geregistreerd. 

Onze second opinion biedt u als professional aanknopingspunten voor de verdere behandeling. Dat is waardevol in een situatie waarbij interventies niet aanslaan. Wanneer comorbiditeit of een atypisch beeld het uitvoeren van een (richtlijn-gestuurde) behandeling bemoeilijkt of er is sprake van therapieresistentie of van chronische depressie. Allemaal omstandigheden waarbij de cliënt gebaat is bij het inschakelen van extra expertise. Om gezamenlijk de situatie te beoordelen. Daarmee kan een second opinion een belangrijke sleutel zijn naar een succesvolle behandeling. 

Een second opinion kan ook helpend zijn wanneer u en uw cliënt geen overeenstemming hebben over de diagnose of de keuze voor de behandeling. Of wanneer u twijfels heeft over de medicatie-mogelijkheden. De inbreng van een externe specialist kan helpen om de brug te slaan. 

Second opinion aanvragen

Wilt u bij DEC-J een second opinion aanvragen voor een cliënt tussen 12 en 23 jaar, waarbij depressie (mogelijk) een rol speelt? Neem dan contact op voor een afspraak:

Bel 088 - 846 00 01 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: Voor een second opinion is een verwijzing van de huisarts of behandelaar noodzakelijk. Het is belangrijk dat uw cliënt achter de second opinion staat. Stem dit daarom voor de aanvraag af met uw cliënt.

Bent u geen zorgprofessional, maar cliënt of naaste? Meer informatie over het aanvragen second opinion voor cliënten (en hun naasten) vindt u hier.

Meer informatie over second opinion? 

Download Factsheet Consultatie en Second Opinion voor professionals