Skip to main content

Consultatie en second opinion voor cliënten en naasten

Experts denken mee over jouw klachten en vragen

We streven naar de beste behandeling voor jou

Een second opinion is de mening van een andere behandelaar, dan bij wie je nu onder behandeling bent. Je kunt een second opinion aanvragen als je erg twijfelt over de behandeling of diagnose. Of als jij en je behandelaar van mening verschillen over de diagnose of de behandeling. Het Depressie Expertisecentrum Jeugd (DEC-J) biedt second opinions voor jongeren en jongvolwassenen (12-23 jaar) die kampen met depressieve klachten. 

Het komt regelmatig voor dat de behandeling van depressie bij jongeren en jongvolwassenen niet leidt tot het gewenste resultaat. Bijvoorbeeld dat de somberheid blijft, wat je ook probeert. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het dan om ingewikkelde situaties. Naast de depressie speelt er dan bijvoorbeeld nog een ander probleem, waardoor het herstel moeilijker is. In die situaties kan een second opinion (van DEC-J) helpen om de juiste route voor jou te vinden. 

Tijdens een second opinion denken de experts van het DEC-J mee

De experts denken mee over vragen die je hebt over jouw behandeling of diagnose. Denk aan vragen als: 

  • Wat is er nodig om de behandeling meer effect te laten hebben? 
  • Klopt de diagnose die ik heb gekregen?
  • Is de behandeling die ik krijg passend? 
  • Zou andere medicatie mij wellicht beter kunnen helpen?
  • Wat kan ik doen om de kans op terugval te verkleinen?

De experts van DEC-J nemen de behandeling dus niet over van jouw behandelaar. Ze denken tijdens een second opinion alleen mee om het behandelproces beter aan te laten sluiten bij jouw situatie. In sommige gevallen komen cliënten later wel in behandeling bij DEC-J, als na een second opinion een gespecialiseerde behandeling gekozen wordt, die de eigen behandelaar niet aanbiedt. 

Je huidige behandelaar hoeft niet achter een second opinion te staan

Het is altijd prettig als jij en je behandelaar samen achter de aanvraag van een second opinion staan. Maar je hebt geen toestemming van je behandelaar nodig. Wel is een verwijzing nodig. Deze kun je krijgen via je behandelaar of huisarts. Het is altijd verstandig om je behoefte aan een second opinion met je behandelaar te bespreken. Ook voor de behandelaar kan een second opinion namelijk waardevolle informatie opleveren. Hij of zij kan jou daardoor beter helpen. 

Meer informatie over second opinion? 

Download Factsheet Second Opinion voor Cliënten en Naasten

Second opinion aanvragen

Wil je bij DEC-J een second opinion aanvragen? Neem dan contact op voor een afspraak: Bel 088 - 846 00 01 of stuur ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..