depressie expertisecentrum jeugd

Vernieuwen is geen
doel op zich, het draait
om resultaat

We willen kunnen aantonen
wat het effect van onze behandelingen is 

SCHEMATHERAPIE

Deze behandeling lijkt veelbelovend bij (een groot risico op) een chronische depressie. 

Er lopen twee onderzoeken naar het effect van schematherapie bij een chronische depressie. Uit onderzoek blijkt dat negatieve ervaringen in de kindertijd ervoor kunnen zorgen dat je vatbaarder bent voor stress en depressie op latere leeftijd. Schematherapie lijkt een veelbelovende behandeling voor jongeren met (een groot risico op) een chronische depressie.

Image

Eén studie onderzoekt het effect van individuele schematherapie, de andere onderzoekt het resultaat van groepstherapie. Inhoudelijk lijken de therapieën heel veel op elkaar; zodat we een goed inzicht krijgen in het verschil tussen beide vormen. Alle jongeren zijn 16-23 jaar en hebben eerder al een behandeling doorlopen, maar zonder voldoende resultaat.Eén studie onderzoekt het effect van individuele schematherapie, de andere onderzoekt het resultaat van groepstherapie. Inhoudelijk lijken de therapieën heel veel op elkaar; zodat we een goed inzicht krijgen in het verschil tussen beide vormen. Alle jongeren zijn 16-23 jaar en hebben eerder al een behandeling doorlopen, maar zonder voldoende resultaat.

  • Zo’n 10 tot 16 jongeren krijgen kortdurend intensieve therapiegesprekken met een therapeut. We besteden veel aandacht aan een goede persoonlijke relatie en ervaringsgerichte oefeningen; beide zijn essentieel voor een goed resultaat.
  • In Oss, Helmond en Boxmeer worden groepen begeleid door twee geschoolde therapeuten. Na drie tot vier voorbereidende bijeenkomsten volgen twintig wekelijkse groepssessies, met de mogelijkheid nogmaals een cyclus van twintig sessies te volgen in de groep.

'Meestal hebben cliënten al een heel traject achter de rug als ik ze ontmoet. Ze vertellen me vaak dat ze wilden dat ze veel eerder schematherapie hadden gekregen. Ik zie dit onderzoek als een enorme kans om deze behandeling in een eerder stadium in te zetten.’

Simone de Jonge onderzoekt het effect van individuele schematherapie bij jongeren.